Sighisoara




Informatii noi despre artisti si programul festivalului Sighisoara Medievala 2015

22 Iulie 2015

 Festivalul Sighișoara Medievală va aduce în cetate, în perioada 23 - 26 iulie, 12 trupe și formații de muzică din România și Ungaria, șapte ordine Cavalerești din România și Bulgaria, 11 trupe și formațiuni de teatru și animație medievală și trei proiecții de film, a anunțat regizorul Liviu Pancu, directorul artistic al evenimentului, într-o conferință susținută marți la sediul Centrului Național al Cinematografiei.Potrivit acestuia, și la această ediție, a 23-a, "noutatea" este faptul că "nu există vedetă în festival, festivalul este vedetă".

Liviu Pancu a mulțumit Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF) pentru colaborarea la ediția din acest, ediție a cărui director onorific a fost numit, in memoriam, Sergiu Nicolaescu. "Este un mare lucru că Centrul Național al Cinematografiei împreună cu UARF au acceptat demersul nostru de a fi împreună pentru această ediție și prin filme. Faptul că director onorific in memoriam este Sergiu Nicolaescu, un simbol al nostru, al lumii medievale și al lumii artistice medievale, se reprezintă și prin proiecțiile de filme — Mihai Viteazu, Nemuritorii și Mircea", a afirmat directorul artistic al festivalului.
 
Președintele UARF, regizorul Ioan Cărmăzan, a spus că ediția din acest an, dedicată regizorului Sergiu Nicolaescu, este una specială pentru instituția pe care o conduce, o uniune creată de Sergiu Nicolaescu, relația dintre UARF și Festivalul Sighișoara Medievală fiind una "prietenească".
 
"Este o relație prietenească pentru că UARF, în ultima vreme, și-a luat un fel de datorie de a promova filmul românesc și atunci la acest festival, care adună aproximativ 25.000 de tineri, mi se pare firesc să mergem. Ediția aceasta este, sigur, într-un fel specială, pentru că este dedicată lui Sergiu Nicolaescu, iar noi, UARF-ul, suntem creația lui Sergiu, continuăm povestea asta și atunci anul acesta relația este și sentimentală. De la anul sper să rămână numai profesională", a afirmat Ioan Cărmăzan.
Pancu a menționat că Festivalul de la Sighișoara se va desfășura în acest an sub genericul "Trubaduri și Menestreli — 5 secole de muzică medievală în România", precizând că s-a încercat la această ediție să fie adusă "toată lumea care este cuprinsă în această formă de reprezentare — lumea medievală".
 
Printre ordinele cavalerilor medievali care vor fi reprezentate în cetatea Sighișoarei se numără Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria), Ordinul Cavalerilor Lup (Târgu Mureș), Ordinul Cavalerilor Artgotica (Sibiu), Cavalerii din Carpați (Deva), Ordinul Cavalerilor de Muhlbach (Sebeș).
 
La această ediție, potrivit regizorului, se va încerca doborârea, în fiecare zi, a câte unui record mondial. Astfel, se va încerca realizarea celei mai mari spade din lume — Spada Titanilor — 4,60 metri înălțime, 20 centimetri lățime, 20 milimetri grosime finală, 130 kilograme metal, și care va fi lustruită după vechile metode ale timpului, cu ceară de albine, realizarea Drapelului Cavalerilor — cu dimensiunile de 25 metri înălțime și 10 metri lățime, realizarea unui covrig rotund cu diametru de 20 de metri — Hrana Uriașilor, precum și confecționarea Măștii Vraciului Vindecător — Masca populară românească de cinci metri înălțime, 2,8 metri lățime și peste 150 de kilograme.
 
"Cele patru înscrieri în Cartea Recordurilor cu ce vom încerca noi — Spada Titanilor, Covrigul Uriașilor, Masca Vraciului și, nu în ultimul rând, Drapelul Cavalerilor — sunt lucruri care țin, dincolo de înscriere în Cartea Recordurilor, și de un spectacol pe care îl oferim în jurul acestor evenimente", a mai spus Liviu Pancu. De la ediția cu numărul 23 a Festivalului Sighișoara Medievală nu vor lipsi și alte evenimente precum cinci expoziții de arte plastice, trei lansări de carte și un concert de orgă în Biserica Mânăstirii.
 
Pentru cei care nu vor putea fi prezenți la festival vor fi asigurate peste 30 de ore de transmise live pe www.sighisoaramedievală.ro, au anunțat organizatorii.
 
Festivalul Medieval de la Sighișoara este organizat în parteneriat cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, sub patronajul principesei Margareta.
 
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru)



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences