Sighisoara




Cine il va înlocui pe Dan Bândea?

24 mai 2015

    Liberalul Dan Bândea a anunțat vineri, 22 mai, că și-a înaintat demisia din funcția de viceprimar al municipiului Sighișoara. Contactat de cotidianul Zi de Zi, Dan Bândea – care îndeplinea și atribuțiile de primar după pierderea mandatului de câtre fostul edil-șef  Ioan Dorin Dăneșan – a precizat că a demisionat doar din funcția de viceprimar și nu și din cea de consilier local.

   Marți, 26 mai, ședință extraordinară

    Demisia lui Dan Bândea va intra în vigoare din 26 mai, dată la care consilierii locali sunt convocați într-o ședință în regim de urgență. „Am demisionat din motive personale. Demisia intră în vigoare de marți, 26 mai, zi în care este convocată o ședință extraordinară în care va fi ales noul viceprimar”, a declarat Dan Bândea.

Potrivit Legii administrației publice locale nr. 215/2001, articolul 57, alineatul 3, viceprimarul este ales prin vot secret, cu votul majorității consilierilor locali în funcție, din rândul membrilor acestuia. Astfel, viitorul viceprimar, care va îndeplini și atribuțiile de primar, va avea nevoie la ședința de miercuri, 26 mai, de votul a cel puțin 10 din cei 19 consilieri locali din Consiliul Local al municipiului Sighișoara.

   „Duelul” PSD – PNL 7-6 la start

    În prezent, Consiliul Local al municipiului Sighișoara are următoarea componență: 6 consilieri din partea Partidului Național Liberal (Adrian-Constantin Ghercă, Adrian Burlacu, Dan Eugen Bândea, Ionel Gavrilă, Ionela Balaș și Petru Oprean), 6 consilieri din partea Partidului Social Democrat (Cristian Ciucan, Dan Perțe, Ovidiu-Daniel Matei, Marieta-Maria Fintoc, Adrian Bontea și Octavian Șuteu), 3 consilieri din partea Uniunii Independente Pentru Sighișoara (Iulian Sîrbu, Sebastian Hajdu și Claudiu Pop), 2 consilieri din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (Gall Erno și Toth Tivadar), 1 consilier din partea Uniunii Naționale pentru Progresul României (Dan-Constantin Enescu) și 1 consilier independent (Marin Iosif).

Practic, din start PSD se poate baza pe 7 voturi sigure (6 proprii și 1 al UNPR), iar PNL cu 6 voturi, ambele formațiuni politice având șanse să își impună candidatul propriu, desigur cu susținerea formațiunilor mai mici care dețin 3, 2 sau 1 mandate.

   Disputa PSD – PNL, „arbitrată” de UIPS

    Va fi interesant însă de urmărit poziția grupului de consilieri UIPS, formațiune care poate înclina decisiv balanța în disputa pentru funcția de viceprimar. În cazul în care Iulian Sîrbu va candida, voturile UIPS vor merge, logic, către acesta și va „îngheța” disputa dintre PSD și PNL la „scorul” de 7-6. „Mingea” va fi „pasată” astfel în „terenul” UDMR (care deține 2 mandate) și al independentului Marin Iosif, ale căror voturi, în număr de trei, sunt insuficiente pentru alegerea unui viceprimar liberal, dar de ajuns pentru impunerea unui viceprimar social-democrat.

Calculele s-ar complica și mai mult în cazul în care PSD, PNL și UIPS vor avea candidat propriu, iar UDMR și Marin Iosif își vor disipa voturile, situație în care niciun candidat nu va acumula majoritatea de 10 voturi. În acest caz, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, în aceeași ședință, în care vor participa candidații situați pe primele două locuri. „La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obținut cel mai mare număr de voturi”, se arată în Legea administrației publice locale.

O altă variantă ar fi cea în care Iulian Sîrbu (adversar politic declarat al actualului viceprimar liberal Dan Bândea) nu va candida, caz în care cele 3 voturi ale UIPS pot fi, teoretic, suficiente pentru alegerea unui viceprimar din tabăra social-democrată. Variantă, totuși, greu de realizat având în vedere numeroasele dispute, inclusiv în instanță, dintre Iulian Sîrbu și fostul primar PSD, Ioan Dorin Dăneșan.

Contactat pentru a se pronunța în legătură cu demisia viceprimarului Dan Bândea, Iulian Sîrbu a evitat să facă orice fel de declarație.

   Adrian Bontea, candidatul social-democraților

    O altă variantă, plauzibilă având în vedere că frecvent alianțele locale nu respectă indicațiile de la „centru”, ar fi cea în care candidații PSD și PNL vor încerca să obțină voturi chiar din tabăra adversă, cândva aliată, în fostul USL. Varianta a fost recunoscută, mascat, de președintele PSD Mureș, Vasile Gliga, care a afirmat că Adrian Bontea, candidatul social-democrat pentru fotoliul de viceprimar, va negocia personal cu fiecare din ceilalți 18 consilieri locali. Adică inclusiv cu liberalii. „PSD își dorește funcția de viceprimar la Sighișoara și se poartă negocieri. În interiorul PSD s-a ajuns la un numitor comun, Adrian Bontea, care poate și își dorește. Negociază să își facă majoritatea. El, personal, e destul de bine pregătit să vorbească cu fiecare consilier, cu toți 18, nu îl va neglija pe niciunul”, a afirmat Vasile Gliga.

   Candidatul liberalilor, deocamdată secret

    Contactat de cotidianul Zi de Zi, co-președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a declarat că liberalii și-au desemnat un candidat la funcția de viceprimar pentru ședința de marți, 26 mai, însă a evitat să facă public numele acestuia. „Evident am avut discuții cu fostul viceprimar cu atribuții de primar, Dan Bândea, am convenit ca pentru ziua de marți să avem un candidat la funcția de viceprimar cu atribuții de primar”, a precizat Ciprian Dobre.

preluat de pe www.zi-de-zi.ro



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences