Sighisoara




Turnirul Scriitorilor - Scriitorii în cetate - Ediția a doua - 30 Aprilie - 1 Mai 2015

27 Aprilie 2015

 Între 30 aprilie-1 mai "Turnirului scriitorilor" revine la Sighișoara cu a doua ediție, in Sala Baroca a Primariei din Sighisoara (Piata Muzeului, nr. 7). Din program fac parte lansări de carte, dialoguri cu cititorii, dezbateri și seminarii pe teme de literatură versus istorie, arta traducerii, memorie, comunicare.

 
Citandu-l pe Norman Manea din postarea datata 25 Martie la New York: "Prima întâlnire literară de la Sighișoara a fost o remarcabilă reuniune spirituală, marcată de cordialitate și stimulante dezbateri colegiale. Frumusețea locului și ospitalitatea afectuoasă a gazdelor au potențat o excelentă atmosferă de amiciție și incitare intelectuală. A fost o reală bucurie să particip la acest eveniment de prestigiu al vieții culturale românești, darnic în amintiri durabile și promisiuni de anvergură. Sunt convins că Sighișoara înscrie un nume de marcă pe harta creativității în noua Românie."
 
Prof.-Dr. Mariana Gorczyca, coordonatorul acestui proiect, a arătat că “Turnirul scriitorilor” își propune să reia seria unor astfel de manifestări cu tradiție în orașul nostru înainte de 1989, dar și după Revoluție când aici au mai avut loc două ediții ale unui festival de poezie.
 
Programul evenimentului "Turnirul Scriitorilor"
 
Ziua 1, 30 aprilie 2015
Sala Barocă a Primăriei
 
10.00 Ardealul multiculturalității (I)
Dialog Marko Bela – Al. Cistelecan, pornind de la cartea Ruleta maghiară, Editura Curtea Veche, București, 2014; traducerea cărții, Anamaria Pop, traducerea poeziilor, Paul Drumaru; cartea este subintitulată Convorbiri cu Marko Bela despre literatură, politică, societate. Autorul și inițiatorul cărții este scriitorul și editorul maghiar Kőrössi P. József.
11.00 Gabriela Adameșteanu față cu tinerii cititori 
Moderatori: Carmen Mușat, Ovidiu Șimonca
12.30 Lansarea seriei de autor „Gheorghe Crăciun“.
Prezintă: Carmen Mușat
Editura Cartea Românească a lansat un nou proiect editorial dedicat unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Este vorba despre Seria de autor „Gheorghe Crăciun“, serie ce s-a deschis cu două titluri: Acte originale/ Copii legalizate (variațiuni pe o temă în contralumină) și Mecanica fluidului. Copertele celor două volume cu care debutează seria sînt ilustrate cu desenele originale ale autorului. Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Mușat și a fiicei autorului, Oana Crăciun.
13.00 Vizitarea Secției de Carte Veche, Secția documentară
Custode Răzvan Hobai
15.00 Prezentarea invitaților
Cuvinte de bun venit adresate de Dan Bândea – Primar interimar, Mariana Gorczyca – inițiator și coordonator de proiect Turnirul Scriitorilor
15.20 Ardealul multiculturalității (II)
Ce sunt și ce vor sașii din Ardeal, un studiu al lui Nicolae Iorga apărut la scurtă vreme după unirea Transilvaniei cu Regatul, retipărit la Editura TRADIȚIE, București, 2014, în anul în care la Președinția României a venit, după alegerile din toamna trecută, etnicul german Klaus Iohannis. Studiul recent tipărit are o Addenda, scrisă de dr. Karl Scheerer despre soarta sașilor din România, de la 23 August 1944 și până azi. Karl Scheerer este istoric și în egală măsură, una dintre personalitățile exponențiale ale Forumului Democrat German din România.
 
Participă Christel Ungar-Țopescu, Johannes Halmen, Anne Türk-König, traducătoare, istoric, Ștefan Gorczyca – Președintele Forumului Democrat German din Sighișoara
16.30 Nora Iuga: Remember Festivalul Național de Poezie de la Sighișoara
 
Prezintă: Dorin Ștefănescu
 
17.40 Turnirul poeților
 
Runde cu halebarde, recitiri auctoriale, recitări actoriale
Dezbatere Poezia pe baricade Unde ni sunt poeții?
Se vor expune sulițelor pe metereze: Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Magda Cârneci, Simona Grazia-Dima, Alice Valeria-Micu, Ion Mureșan, George V. Precup, Vasile George-Dâncu, Radu Vancu, Marco Di Pasquale
Vor juriza și monitoriza estetica bătăliei Al. Cistelecan, Dan Shafran, Ștefan Damian
Vor crea ambuscade și diversiuni Puiu Ivanițchi și Nelu Roman
Recital... colegial : Ioana Crăciunescu
 
În foaierul Sălii Baroce vor expune cărți Editurile Curtea Veche, Eikon, Xantusz Könyv KFT, Școala Ardeleană, Tradiție…
 
Ziua a doua, 1 Mai
Sala Ovală a Primăriei
 
11.00 Seminar Jurnalism și scriere creatoare
Moderaor: Ovidiu Șimonca
Participă: Gabriela Adameșteanu, Simona Chițan, Carmen Mușat, Liliana Nicolae, Radu Vancu, Mariana Gorczyca
12.30 Prin ce se diferențiază PEN Club de alte organizații, asociații, uniuni ale scriitorilor profesioniști din lume?
Moderator: Carmen Mușat
Participă: Magda Cârneci, Președinta în exercițiu a PEN Club România, Simona Grazia-Dima, Secretar General, Gabriela Adameșteanu, Președinta PEN Club România între 2004 și 2006
16.00 Seminar: Traducătorii – mediatori între culturi
Moderator: Ovidiu Șimonca
Participă: Corina Bozedean, Florica Courriol, Jean-Louis Couriol, Ștefan Damian, Dana Ligia Ilin, Gabriella Koszta, Steinar Lone, Lora Nenkovska, Ivan Radev, Dan Shafran. 
 



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences