Sighisoara




DNA marchează o urmărire penală general la Primărie și CL (Tg. Mureș)

28 mar 2015

    Primarul Dorin Florea și directorul economic al Primăriei Tîrgu Mureș, Kiss Imola sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu de către procutorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar legat de adoptarea și executarea unei hotărâri de Consiliu Local referitoare la finanțarea clubului de fotbal FC Municipal între iulie 2013 și mai 2014. Pentru cea mai mare parte a Consiliului Local Tîrgu Mureș și angajați ai Primăriei Tîrgu Mureș a început în același dosar urmărirea penală pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu. Aleșii susțin însă, pe de altă parte, că nu poți refuza să votezi un proiect de hotărâre care are toate vizele, este oportun și în conformitate cu legea doar pentru că cineva a făcut o declarație.

Audiatur et altera pars.
Știm că e dificil când te bucuri de răul altuia, dar facem un exercițiu necesar în societatea românească de a asculta atât vocea acuzării cât și cea a acuzaților, dar și pe cea a martorilor. Cazul pe care vi-l propunem astăzi este recentul anunțat caz al finanțării clubului FC Municipal, finanțare ce a intrat în vizorul DNA, după cum ne-a precizat Biroul de presă și relații publice al acesteia ca răspuns la o solicitare pe care Zi de Zi – ZMS o trimisese miercuri și care joi a devenit comunicat oficial.
În acesta se arată că: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale față de: Dorin Florea și Kiss Imola, primar, respectiv director economic ai municipiului Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Măceșanu Virgil, Cioban Maria, jurist, respectiv secretar în cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, și Benedek István, Gombos Geza Csaba, Peti Andrei, Jozsa Tibor, Karácsony Erdei Etel, Bakos Levente, Törzsök Sándor, Kikeli Pál, Soós Zoltán, Haller Béla, Roman Ioana, Matei Dumitru, Puiac Ion Claudiu, Fărcaș Ioan, Gujan Lucian, Someșan Cristina, Sabău Pop Olimpiu, Loghin Lucian, Urcan Gheorghe, consilieri locali în cadrul primăriei Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Nu comentăm faptul că, potrivit Legii nr. 215 din 2001, Primărie e o treabă, iar Consiliul Local – o alta, iar specialiștii în drept ar trebui să facă această distincție.
Livia Săplăcan, specialistul DNA în comunicare, a mai precizat că: „În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: la data de 18 iulie 2013, suspectul Dorin Florea în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat. Concret, suspectul a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local, care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 4.000.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș. La acea ședință a participat, pe lângă cei 20 de suspecți – consilieri locali, și secretarul Primăriei Municipiului, suspecta Cioban Maria, care a contrasemnat documentul respectiv”.
În comunicatul DNA se mai specifică apoi că primarul și Kiss Imola ar fi semnat ilegal contractul de asociere cu FCM, contract vizat și de Virgil Măceșanu în calitate de jurist. Procurorii consideră că astfel bugetul local ar fi fost prejudiciat cu suma de 4.000.000 de lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 – 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș.
„Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de o altă persoană. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI”, mai scrie în comunicatul DNA remis redacției noastre.

Din nou, la declarații
După ce a fost audiată majoritatea consilierilor locali, joi dimineața în fața procurorilor s-a prezentat primarul Dorin Florea. După aproximativ patru ore, acesta a părăsit în viteză sediul Serviciului Teritorial Tîrgu Mureș al DNA de pe strada Tineretului și a făcut prima declarație de presă.
„Am fost chemat la DNA pentru o clarificare în calitate de suspect, am înțeles, față de o hotărâre de consiliu local în ceea ce înseamnă sprijinirea sportului și, în mod particular, relația pe care o are Primăria cu clubul de fotbal. (…) E vorba de un contract care e în vigoare, care este cât se poate de corect, votat în totalitate în CL și bineînțeles că cineva – din moment ce s-a spus că am băgat banii cu sacoșele în portbagajul președintelui – sunt și din ăștia și prin Tîrgu Mureș, care declară multe. Asta e. Nu am ce să fac. Ești chemat, te duci”, a declarat edilul municipiului.
De la sediul DNA, Florea a ajuns la ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș la câteva minute după ce a aceasta începuse. A susținut și acolo o declarație, din care spicuim: “Mă deranjează că cineva poate să arunce cu noroi asupra activității. Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut cu juriștii se poate demonstra oportunitatea și interesul legal. Puteți să le transmiteți cetățenilor că nu vom abandona niciodată”. Apoi, după nici 10 minute a părăsit ședința și a mai susținut o a treia declarație pe care o redăm integral: “Din păcate au fost chemați și primar și consilieri și directorii din primăriei vor fi chemați să explice o hotărâre a Consiliului Local la DNA. Nu aș vrea să comentez absolut deloc, sigur că nu îmi cade bine și în primul rând vreau să îi rog pe târgumureșeni să aibă încredere în ceea ce a făcut și va face primăria pentru că niciodată nu am făcut lucruri să ne fie rușine de ele sau. Se vor clarifica aceste lucruri și pot să vă garantez că toate sunt făcute legal, corect și nu am cunoștință de nicio hotărâre de Consiliu Local să fi creat prejudicii orașului. Dar așa a fost văzut de cei care abia au plecat din consiliu și atunci ne supunem acestui lucru. Dar sper că în scurt timp să putem demonstra contrariul pentru că din păcate ei nu au nicio responsabilitate, consilierii care au reclamat decât să arunce cu murdării. Este o hotărâre din 2008, 2010, 2013, este o hotărâre veche, este o hotărâre care s-a discutat la consiliu, este vizată de toate instituțiile, de secretar, de economic, de prefect, deci nu am ce să spun mai mult decât încă o dată partea de murdărie care se aruncă asupra unei instituții care a pus mai presus de orice orașul și interesul cetățenilor, sigur că îmi pică rău”. Ședința de Consiliu Local deși a avut pe ordinea de zi 26 de puncte, plus trei urgențe, o ședință a Adunării Generale a Acționarilor a Locativ SA a fost una dintre cele mai scurte din istoria deliberativului, ordinea de zi și urgențele fiind epuizate în mai puțin de 50 de minute.

Refuz de declarație
În ultimele săptămâni, majoritatea aleșilor locali care au fost prezenți la ședința din 25 iulie 2013 în care s-a aprobat votarea banilor către mai multe cluburi sportive din municipiu au trecut pe la DNA pentru a fi audiați. O parte dintre aceștia au refuzat să dea vreo declarație în fața lucrătorilor DNA. Printre aceștia se numără Peti Andrei, Karácsony Erdei Etel, Törzsök Sándor, Fărcaș Ioan, Soós Zoltán sau Claudiu Puiac. Explicația acestora este una foarte simplă, nu știu ce conține dosarul și ce acuzații li se aduc, deși în comunicatul DNA se arată că acestora li s-ar fi prezentat toate acestea.
„În primul rând eu consider că este foarte importantă studierea dosarului, ca să știm ce fel de acuzații se aduc consiliului, pe de altă parte, având în vedere că erau divergențe politice în consiliu faptul că este un material cu viză juridică și este o informare (n. red. declarația din plen de la vremea respectivă a Ionelei Ciotlăuș ) care nu știu dacă este adevărat sau nu, nu pot să zic că o viză juridică este mai slabă decât o informare și din acest punct de vedere normal că am mers mai departe și intenția consiliului este întotdeauna să sprijine ori activitățile care sunt importante în viața orașului, ori dezvoltarea, ori un scop nobil. Având în vedere că nu am avut o informație care să contrazică legal, nu am avut o altă opțiune”, a precizat Soós Zoltán pentru Zi de Zi-ZMS.
Alesul local a făcut referire la ceea ce semnalam la vremea respectivă, și anume faptul că în data de 7 august 2013, Finanțele mureșene scoteau din nou la licitație pentru recuperarea creanțelor datorate de Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal bunuri în valoare de patru milioane de euro de la băncile antrenorilor până la camerele de supraveghere. Cuantumul datoriilor nu era cunoscut, nu se știa nici dacă acestea erau eșalonate sau nu, iar Finanțele au refuzat să le divulge apărându-se cu secretul fiscal. Potrivit Legii nr. 350/2006, Ordinului nr.130/2006, anexa nr.2 Criterii de eligibilitate pct.d), precum și Regulamentului de sprijinire a activităților sportive din municipiul Tîrgu-Mureș, o asociație sportivă nu putea primi finanțare dacă avea datorii la bugetul de stat. Dacă se cunoșteau însă aceste datorii.
Doar că, oficial, Finanțele au tăcut chitic, iar aleșii locali nu s-au luat nici după viceprimarul Ciotlăuș nici după ce semnalase presa prezentând anunțuri de licitație ale ANAF care însă nu au ajuns și în mapele lor.
Motive suficiente ca aleșii să nu țină cont de ele. „Nu ni s-a prezentat nicio dovadă și dacă nu am o dovadă clară nu pot să decid în principiu. Evident că dacă atunci secretarul ar fi amânat materialul, am fi amânat materialul. Acesta a susținut că este legal, noi am mers pe seama acestor susțineri”, a mai precizat Soós Zoltán.

vezi articol integral aici
autor: Ligia VORO
preluat de pe www.zi-de-zi.ro

 



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences