Sighisoara




Spectacole de primăvară la Sala Mihai Eminescu

26 Februarie 2015

 Municipiul Sighișoara vă invită în 11 și 12 martie 2015, la două spectacole care  o au în distribuție pe renumita actriță română de teatru și film Maia Morgerstern.

-11 martie 2015, ora 18.00, sala Mihai Eminescu, spectacolul  „Janka”, de Oscar K. Speace, în regia lui Toma Enache. 
 -12 martie 2015, ora 18.00, sala Mihai Eminescu, spectacolul Mic și al dracu, în regia lui Maia Morgerstern

Spectacolul Janka:
Scenariul scris de Oscar K. Speace – important producător de televiziune, scriitor și regizor american – este bazat pe tulburătoarea poveste a mamei sale, Janka Festinger - supraviețuitoare a Holocaustului, martoră a crimelor și ororilor de la Auschwitz. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemții ocupau Sighetul și procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soți și soții separați de loviturile care veneau din toate părțile, copii care-și pierdeau mamele, plângând,  tineri și bătrâni, înghesuiți în vagoane de marfă, fără mâncare și apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.
Calvarul Jankăi Festinger și al familiei sale începea și avea să dezvăluie miracolul prin care aceasta a reușit să supraviețuiască, cu mintea întreagă, umilințelor și suferițelor inimaginabile trăite.
La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi și aceasta o păstrează în siguranță, zeci de ani. În 1998, Oscar K. Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăște să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existența scrisorii. Atât Oscar, cât și David Speace, fratele său geamăn, înțeleg că e de datoria lor să aducă în atenția lumii, adevărul crud despre ceea ce s-a întâmplat cu mama lor și cu atâția alții și realizează un scurt documentar. Cele 60 de pagini ale scrisorii, vor fi publicate integral  într-o carte semnată de David Speace.
Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic „Janka”, bazat pe această scrisoare, prezintă, pe lângă aspectele legate de viața în lagărele de exterminare, momente emoționante din viața Jankăi: întâlnirea și căsătoria cu Robert (Bob) Speace, nașterea și evoluția celor doi băieți, David și Oscar, traiul în America, boala care a pus stăpânire pe ea... Altfel spus - viața Jankăi Festinger trăită și mărturisită, în patru ipostaze, așa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieți... Viața mea în România de dinainte de Hitler...Viața mea datorită lui Hitler...Viața mea cu Bob, soțul meu...Viața mea după ce a murit Bob...”

 În acest spectacol rolul principal este interpretat de actrița Maia Morgenstern, piesa prezentând povestea unei evreice care a supraviețuit Holocaustului.
Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă.
Și în 12 martie, tot de la ora 18.00 Maia Morgestern îi asteaptă pe sighisoreni la un alt spectacol, Mic și al dracu, o comedie de data aceasta. Spectacolele cu Maia Morgestern în rolul principal sunt organizate de Municipiul Sighișoara iar biletele se găsesc la sala Mihai Eminescu.

  Spectacolul Mic și al dracu:
Scenariul și regia îi aparțin Maiei Morgenstern, pornind de la poezii și anecdote, poante, clambururi, rime vesele  scrise de Ion Pribeagu, pseudonimul artistic al lui Isac Lazarovici, poet și umorist evreu originar din Romania."Nu este un spectacol de amploare, ci unul "mic și-al dracu". Pe lângă zâmbetele pe care le va stârni, va provoca și momente de nostalgie pentru umorul de altădată, pentru muzica de atunci. Spectacolul cuprinde și multe cuplete de odinioara", a spus Maia Morgenstern.Ion Pribeagu, un mare cunoscător al umorului românesc de calitate a adus în lumea noastră cotidiana, standardizată, plină de banalitate și ipocrizie, bucuriile zâmbetului.


     Serviciul Relații Publice
     Municipiul Sighișoara



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences