Sighisoara




Un deceniu de excelență în handbal sărbătorit la Sighișoara

11 nov 2014

  Centrul Național de Excelență Marian Cozma din Sighișoara a trăit marți, 4 noiembrie, momentul aniversar al celor 10 ani existență, zece ani de când execelența sighișoreană s-a impus pe culmile handbalului de performanță în țară și în lume. Municipiul Sighișoara a marcat astfel  cum se cuvine evenimentul aniversar, prilej cu care au fost  prezenți la Sighișoara oaspeți de marcă, personalități care și-au adus contribuția la înființarea, organizarea și buna desfășurare a activității Centrului Național de Excelență Marian Cozma.

   Meci demonstrativ

Sărbătoarea celor 10 ani ai Centrul Național de Excelență Marian Cozma a debutat cu un meci demonstrativ de handabal la Sala Polivalentă “Radu Voina” unde generațiile centrului au oferit un meci pe cinste publicului, după care Sala Festivă a Primăriei Sighișoara i-a primit pe toți cei care au pus umărul la înființarea și funcționarea Centrului de Excelență în Handabal de la Sighișoara.

   Oaspeți de seamă

Printre oaspeții de seamă s-au numărat ministrul Tineretului și Sportului  Gabriela Szabo, Cristian Gațu, fost președinte al Federației Române de Handbal precum și oficialități din Ministerul Tineretului și Sportului,  Federația Română de Handbal,  Inspectoratul Școlar județean Mureș, oficialități locale, care au asistat la ceremonie de decernare a plachetelor aniversare.

   Pepinieră reală de talente

“Acum zece ani orașul nostru a fost ales deloc întâmplător pentru a fi gazda unui centru de excelență în handbal. Sighișoara se numără între primele trei orașe din țară cu tradiție în ceea ce privește sportul de performanță, și în special handbalul. De la înființare și până în prezent, Centrul Național de Excelență Marian Cozma a fost o reală pepinieră de talente în acest domeniu. A descoperit și promovat foarte mulți sportivi care practică handbalul de performanță la nivel de Liga Națională și Divizia A, unii dintre aceștia fiind componenți ai Lotului Național de Seniori”, a precizat Ioan Dorin Dăneșan, primarul municipiului Sighișoara.

   Gabriela Szabo, oaspete de onoare

Printre oaspeții aniversării centrului s-a numărat și Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, care ia felicitat pe toți cei care au contribuit la perfoarmanța sportivă născută la Sighișoara datorită centrului. “Sunt extrem de bucuroasă să fiu în mijlocul dumneavoastră la această frumoasă aniversare. Am preferat să vin în fața dumneavoastră tocmai pentru a vă arăta respectul pe care vi-l port, dumneavoastră, sportului în primul rând. Știu câtă muncă se află în spatele performanțelor dumneavoastră. De asemenea antrenorilor voștri, pentru că fără ei drumul spre perfoamnață nu ar fi posibil. Mulțumesc de asemenea Federației Române de Handbal, tuturor celor care vă ajută în drumul spre performanță și nu în ultimul rând iubitorilor de sport. Fără ei poate performanțele sportive nu ar fi atât de mărețe. Eu provin din sportul de înaltă performanță, știu ce înseamnă acest drum care nu este deloc simplu, de aceea mesajul meu pentru voi este că-mi pasă de munca voastră, de tot ce se întâmplă în sportul românesc și din poziția pe care o ocup astăzi la Ministerul Tineretului și Sportului încerc să ajut toate federațiile, din cele care performează mă interesează să nu le lipsească absolut nimic.”, a precizat Gabriala Szabo.

   “Cifra 10 să vă poarte noroc”

Fosta mare sportivă a spus că cifra 10 este una care i-a adus noroc în carieră, ea fiind și vârsta Centrului de Excelență de la Sighișoara căruia i-a urat viață lungă, sănătoasă și frumoasă.“Mie personal îmi place cifra 10, cum e și această aniversare a Centrului Național de Excelență Marian Cozma. Mi-a purtat mereu noroc. În anul 2000, la Jocurile Olimpice  de la Sidney m-am trezit și am găsit o monedă de 10 cenți. La stadion, eram a 10-a pe lista de start, și am câștigat a 10-a medalie de aur pentru delegația României devenind  a 10-a campioană olimpică în istoria atletismului românesc. Așa că vă doresc și vouă ca cifra 10 să vă poarte noroc, și nu în ultimul rând putere de muncă și sănătate.  Sperăm să ne vedem cu bine și la aniversarea de 20 de ani, și de ce nu și la cea de 30 de ani”, a precizat Gabriela Szabo,  ministrul Tineretului și Sportului.

   “Acum 10 ani eram tot aici”

Printre cei prezenți s-a numărat și insprectorul școlar general Ștefan Someșan, care și-a amintit de momentul din urmă cu 10 ani când centrul de la Sighișoara devenea realitate. “Mă bucur foarte mult să fiu prezent la această aniversare prilej cu care vreau să vă fac o mărturisire, și acum 10 ani eram tot aici la Sighișoara, în aceeași funcție de inspector școlar general. Am ținut foarte mult să fiu prezent și la această aniversare a 10 ani a Centrului Național de Excelență, cu un sentiment de mândrie față de tot ce s-a realizat în toți acești ani. Vreau să amintesc un nume, prefectul județului din urmă cu 10 ani, Ovidiu Natea, care a ținut extrem de mult ca acest centru de excelență să fie înființat. Îi felicit pe toți cei care au pus umărul la acest centru și doresc ca parteneriatul între Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației să continuie, să fie benefic, în folosul și beneficiul sportului”, a spus Ștefan Someșan.

   Best of 10 ani cu Mariana Gorczyca

Ceremonia a fost completată cu un scurt istoric al generațiilor de absolvenți, a performanțelor sportive, adus de unul din membrii fondatori ai centrului, Mariana Gorczyca, director al Colegiului Național “Mircea Eliade” din Sighișoara în urmă cu 10 ani, când Centrul de Excelență lua ființă la Sighișoara.

“   Până mai respir voi fi alături de aceast proiect”

Mingea aniversară a celor 10 ani de excelență în handbal de la Sighișoara a fost pasată celui care în urmă cu un deceniu contribuia definitiv la crearea centrului la Sighișoara, fiind în acea vreme și președintele Federației Romne de Handbal, Cristian Gațu. “Mi-e greu să spun ce impedimente au întâmpinat toți cei cu care am plecat la drum. Prima generație a centrului își aduce foarte bine aminte locul de cazare de la început, Vila Maurer. În trei camere am reușit să cazăm cei 22 de jucători, câte 7-8 într-o cameră , și nu erau condiții prea moderne dar care le-a prins bine din punctul meu de vedere. Pe parcurs a apărut acest parteneriat, pe care și eu mi-l doresc foarte lung cu Ministerul Educației , proiect care a debutat cu construcția sălii și construcția hotelului într-o veche saună a orașului unde erau cazați sportivii. Au trecut 10 ani în care centrul a scos patru generații de handbaliști. Totdeauana cel mai greu a fost prima generație, pentru că a suportat condițiile de pionierat, cum erau atunci vremurile de început. Îi felicit din toată inima. Au urmat încă trei generații, în total s-au perindat în centru 83 de sportivi, din care au reușit să termine 53. Din aceștia , 38 sunt jucători care activează , cu statut aproape de titular în Liga Națională Masculină de Handbal, și 15 jucători bat la porțile primei ligi, tot cu statut de jucători profesioniști. Din punctul meu de vedere, este o mare performanță a antrenorilor și a celor care au administrat acest centru. Coeficientul de promovare a fost unul fantastic , și în final, din acești 53 de sportivi, 12 au jucat deja în echipa națională de handball a României la seniori. A fost o perioadă dificilă, sper să nu se mai repete zvonurile care au apărut privind închiderea centrului, care din câte mi s-a confirmat, nu au nici un fundament.Vă garantez că până mai respir voi fi alături de aceast proiect, care nu e al meu, au conlucrat foarte mulți la realizarea lui care și-a făcut datoria pe deplin”, a spus Cristian Gațu

   Călin Hagiu, primul căpitan al Centrului de Excelență

A urmat momentul decernării diplomelor și plachetelor aniversare celor care au făcut ca excelența în handbal să fie prezentă la Sighișoara în ultimul deceniu. Printre cei premiați s-a numărat și Călin Hagiu, căpitanul primei generații a Centrului Național de Excelență de la Sighișoara care a punctat rolul educațional al centrului. “Ultima dată când am ținut un discurs la  Sighișoara a fost ziua în care am terminat liceul. Doamna Mariana Gorczyca a fost diriginta mea și atunci, ca și acum am început cu aceeași vorbă : e momentul perfect să nu o dau în bară, ceea ce nu mă caracterizează prea des când e vremea de vorbit. Mă simt onorat să fiu în această audiență, sunt  o mulțime de medalii de aur în jurul meu. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul  în susținerea acestui centru și l-au ajutat să împlinească 10 ani. Pentru mine personal, și cred că și colegii mei sunt de acord, acest centru nu a fost doar o organizație sportivă care să ajute niște tineri și să-i îndrume către un sport, spre o carieră, ci a fost și un centru educațional care a format oameni și caractere pentru viitor”, a spus Călin Hagiu.

   “Produceți în continuare modele”

Tot la capitolul premiați s-a numărat și reprezentantul UMF,  Nicolae Neagu, care a punctat rolul dar mai ales importanța Centrului de Excelență de la Sighișoara, adevărată instituție  creatoare nu doar de performanță sportivă  ci și de  modele demne de urmat. “Acest centru îl putem denumi astăzi o instituție. În ceea ce mă privește, alături de inspectorul general Ștefan Someșan, am fost și noi două cărămizi la temelia acestui centru. Dincolo de valorile care sunt astăzi în sală, valori sportive care le-a produs acest centru  vrea să spun că ați creat aici o întreagă echipă, un model de construcție al unui construct care concentrează valoarea sportivă. Drept urmare, ca reprezentant al UMF, care deocamdată este singura în România care are un program de studii de educație fizică și sport îmi revine onoarea de a vă oferi o Diplomă de Onoare care se acordă centrului de la Sighișoara. Pentru a  demonstra  prin fapte că într-adevăr ați devenit un model, de patru ani de zile funcționează în cadrul universității  un centru care s-a construit exact după modelul centrului de la Sighișoara, un centru de excelență în volei, primul centru universitar de volei feminin din România. Ați produs și produceți în continuare modele, dincolo de modelele sportive, motiv pentru care vă mulțumim”, a spus Nicolae Neagu, reprezentant UMF.

   “Sunteți mândria liceului”

Printre cei care au adus mulțumiri generațiile de absolvenți ai Centrului de Excelență de la Sighișoara s-a numărat și actualul director al Colegiului Național “Mircea Eliade “ din Sighișoara” Lia Suciu. “Mă uitam la cei din sală  și mi-am adus aminte cu foarte mult drag de vremea când acești tineri erau la școală, unii mi-au fost chiar elevi. Mă gândesc cât de buni au fost și ca elevi, nu doar sportivi, cât de isteți, muncitori, cât de bine crescuți erau. Au fost  generații într-adevăr de aur de care școala își aduce aminte cu mare plăcere. Sunteți mândria liceului și la fiecare deschidere de an școlar am foarte mare grijă să amintesc de plus valoarea care aceste generații ale centrului au adus-o liceului nostru”, a precizat Lia Suciu.

   Respect excelenței

Sighișoara și-a cinstit asfel cei 10 ani de excelență în handbal, atât pe cei care astăzi sunt certitudini în handbalul masculin românesc dar mai ales pe cei care, prin munca lor au pus  umărul la performanța sportivă. Cei tineri pe deoparte, veteranii campioni mondiali pe de altă parte, la mijloc cei  a căror muncă s-a concretizat în performanțe,  cu toții au suflat în torul aniversar al Centrului de Excelență de la Sighișoara, locul unde de un deceniu performanța sportivă și-a făcut un frumos și binemeritat locaș.

preluat de pe www.zi-de-zi.ro

 



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences