Sighisoara




Uimitorul Saschiz. 10 localități săsești, pe bicicletă

03 nov 2014

   În județul Mureș se ascunde un adevărat colț de rai. Comuna Saschiz îi farmecă pe turiști cu peisaje uimitoare, dar și cu vechile fortificații săsești. Tot aici, cei mai pofticioși pot degusta dulcețuri unice în țară. Produsele românești sunt preparate după rețete franțuzești, adaptate însă locului, iar rezultatul este unul delicios.
   La poalele unor dealuri împădurite, unde medievalul domină peisajul, într-un cadru parcă rupt din alt secol, se află satul mureșean Saschiz. Localitatea apare menționată documentar pentru prima oară în perioada 1305-1310, iar un secol mai târziu figura ca oraș cu mai multe bresle. Datorită trăsăturilor aparte ale satului locuit în trecut în majoritate de sași, Saschizul oferă prin frumusețea monumentelor sale de arhitectură o alternativă extraordinară pentru turiști.
   „Momentan se poate vizita doar biserica evanghelică și cetatea. Este o biserică construită în secolul XIV. La începutul anului viitor va începe și reconstrucția turnului din spate, cu fonduri norvegiene”, spune Florentina Cojocaru, organizator activități turistice.
   Peisajele unice atrag anual mii de turiști, în principal străini, care vin să descopere cultura sașilor.
   „Este impresionant să fim în România. Arhitectura este foarte frumoasă. Frumos loc, trebuie să o spun, și priveliștea este deosebită”, este de părere o turistă venită tocmai de la Rostock, Germania.

     100 de kilometri de pistă pentru biciclete
   Pentru că întreaga zonă abundă în istorie și tradiție, autoritățile vor să construiască o pistă de biciclete ce va lega 10 localități săsești. Astfel, se va realiza un întreg circuit turistic în inima Transilvaniei.
Pista va totaliza până la anul peste 100 de kilometri. Va fi un traseu construit pentru bicicletă în zona Sighișoara – Viscri. Va lega satele săsești care au o mare valoare culturală. Am încercat să le dăm o posibilitate turiștilor de a explora zona și altfel”, spune Cornel Stanciu de la Fundația Adept Transilvania.
Dar Saschizul nu este faimos doar pentru locurile sale. Oamenii au un farmec aparte, iar mâncărurile specifice dau un plus de savoare. Charlie și-a lăsat Franța natală pentru a se muta aici împreună cu soția lui, Anca. Cei doi au dezvoltat și o afacere inedită.
Îmbină rețetele tradiționale franțuzești, cu produse autohtone românești, cultivate în grădina proprie.
„Așa cum trăim noi, cum ne place nouă să trăim, asta se reflectă foarte bine și în produsele pe care le facem”, spune cu tărie Anca Dalmasso, producător.
Fiecare produs este autentic. De exemplu, laptele a fost transformat în dulceață. La fel și ardeii iuți.
„Tradusă din franceză, confeture du lait înseamnă la noi dulceața de lapte. Dar este puțin spus pentru că se poate consuma și la micul dejun și în același timp este și un desert”, explică Anca.
Dacă e să caute cusururi, turiștii, ca și localnicii din Saschiz, au un singur of. Ar trebui să avem mai multă grijă de valorile și de istoria noastră.
„Numai infrastructura de bază să fie pus la punct și când se face ceva, să nu se facă repede, cu multe betoane, ca să și arate bine de la început”, consideră „francezul” din Saschiz, Charlie Dalmasso. (citynews.ro)

preluat de pe www.punctul.ro



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences