Sighisoara




25.000 lei, prețul rezolvării crizei deșeurilor din Târgu Mureș

20 oct 2014

       Situație fără precedent în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere din județul Mureș. Salubriserv, societatea care gestionează deșeurile provenite din Târgu-Mureș și o bună parte a județului, se află în imposibilitatea de le depozita într-o locație conformă cu cerințele Uniunii Europene, folosind în continuare depozitul de la Cristești închis, doar pe hârtie, în urmă cu cinci ani. Soluția ieșirii din criză până la deschiderea depozitului zonal de la Sânpaul pare a fi depozitul ecologic de la Sighișoara, singurul depozit încă în funcțiune din Mureș, gestionat de societatea Schuster Ecosal, însă Consiliul Local Sighișoara se bâlbâie, deocamdată, în luarea vreunei decizii în acest sens. Lovitura de teatru vine însă de la conducerea societății Schuster Ecosal, care afirmă că este singura în măsură să ia vreo decizie cu privire la găzduirea unui nou client și care refuză să primească transporturile Salubriserv în locația de la Sighișoara, din cauza unei datorii mai vechi a operatorului de deșeuri din Târgu-Mureș.

     Miercuri, 8 septembrie, cele două părți, Schuster Ecosal și Salubriserv, au ajuns la un acord verbal și au bătut palma, în prezența prefectului Vasile Oprea. Teoretic, în termen de maxim două săptămâni Salubriserv urmează să achite o datorie de 25.000 lei către Schuster Ecosal, societate a cărei conducere rămâne în continuare prundentă în declarații. Până atunci, practic, prin folosirea depozitului neconform de la Cristești, autoritățile riscă demararea, de către Comisia Europeană, a procedurii de infringement în cazul depozitării neconforme a deșeurilor într-o locație neautorizată și neconformă.

Blocaj din cauza lipsei unui drum

   Primul pas al „epopeii deșeurilor” îl consemnăm în anul 2009, când, conform Hotărârii Guvernului 349 depozitarea deșeurilor în depozitul de la Cristești trebuia sistată, însă sistarea a avut loc doar teoretic, pe hârtie.

Pentru a respecta directivele europene din domeniu care impuneau închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și o nouă modalitate de gestionare a deșeurilor, în condiții de securitate și protecție a mediului, începand cu anul 2010 Consiliul Județean Mureș a demarat în cadrul POS Mediu un amplu proiect intitulat „Sistemul de management integrat al deșeurilor solide din județul Mureș”. Acesta are valoarea cheltuielilor eligibile de 45,2 milioane euro, din care 7 milioane euro din bugetul național, 6,6 milioane euro din bugetul Consiliului Județean Mureș, restul banilor provenind de la Uniunea Europeană. În cadrul respectivului proiect, până în prezent, Consiliul Județean Mureș a închis patru din cele cinci gropi neconforme din județ, la Reghin, Luduș, Iernut și Sovata, iar în ceea ce privește închiderea depozitului de gunoi de la Târgu-Mureș, aceasta este în curs de finalizare, termenul estimat fiind de 31 octombrie 2014.

Paradoxal, deși depozitul zonal de deșeuri și stația de tratare mecano-biologică de la Sânpaul și stația de transfer, sortare și compostare a deșeurilor de la Vălureni au fost finalizate, proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor solide din județul Mureș” nu este funcțional deoarece cel de-al doilea obiectiv, cel de la Vălureni, nu poate fi funcțional deoarece nu beneficiază de drum de acces și utilități necesare, sarcină care intra în responsabilitatea Primăriei municipiului Târgu-Mureș, conform contractului de asociere.

Pe ultima sută de metri, Primăria municipiului Târgu-Mureș a demarat licitația pentru realizarea drumului de acces și a utilităților, obiective care în cel mai optimist caz vor fi finalizate în primăvara anului 2015. Ce se va întâmpla până atunci cu deșeurile menajere provenite din Târgu-Mureș?

   Șef Salubriserv: „În prezent, depozităm sus, la Cristești”

  Răspunsul la această întrebare deloc comodă am încercat să îl aflăm de la conducerea Salubriserv Târgu-Mureș, societate care gestionează deșeurile menajere din „Orașul trandafirilor”. Neavând un loc conform de depozitare, deșeurile ajung, inevitabil, la amplasamentul de la Cristești, care în evidențele autorităților apare ca fiind sistat din anul 2009. „În prezent, depozităm sus, la Cristești, unde e un depozit provizoriu deocamdată. Așteptăm mai departe să le transferăm, să vedem unde pot fi transferate”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Sorin Moldovan, administratorul Salubriserv.

În prezent, singura soluție pentru ieșirea din criză pare a fi depozitul de la Sighișoara, în acest sens administratorul societății Salubriserv adresându-se, prin intermediul unei adrese, Primăriei municipiului Sighișoara. „Ca urmare a sistării depozitului de deșeuri de la Cristești și faptul că momentan nu dispunem de nicio locație de depozitare a deșeurilor municipale, vă solicităm să ne sprijiniți cu depozitarea deșeurilor la depozitul de la Sighișoara, până va deveni operațional depozitul regional de la Sânpaul din cadrul proiectului „Sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide din județul Mureș”. Estimăm o durată de implementare a proiectului de șase luni. Cantitatea de deșeuri ce urmează a fi depozitată este în medie de 5.000 tone/lună și nu conțin elemente toxice sau periculoase. Deșeurile vor fi sortate și vor fi transportate cu autospeciale proprii”, a precizat Sorin Moldovan.

    Oprea și Florea, apel către primarul Dăneșan

Solicitările administratorului Salubriserv către conducerea Primăriei Sighișoara au fost dublate de intervenția lui Vasile Oprea, prefectul județului Mureș. „Instituția Prefectului – Județul Mureș a fost sesizată de Primăria municipiului Târgu-Mureș și SC Salubriserv SA Târgu-Mureș cu privire la situația gravă intervenită la depozitarea deșeurilor menajere și a deșeurilor stradale colectate de pe raza municipiului Târgu-Mureș și parțial din județul Mureș, creată ca urmare a închiderii depozitului neconform de la Cristești și a faptului că SC Salubriserv SA nu mai deține aprobare de depozitare a deșeurilor în cadrul depozitului de deșeuri al municipiului Sighișoara. Totodată, societatea menționată se află în imposibilitate de a depozita deșeurile la depozite conforme din alte județe, unde se permite depozitarea deșeurilor provenite doar din județele respective”, a arătat prefectul Vasile Oprea.

De asemenea, și conducerea Primăriei Târgu-Mureș s-a adresat primarului municipiului Sighișoara, Ioan Dorin Dăneșan, în speranța găsirii unei soluții temporare. „Din cauza faptului că depozitul de deșeuri care a deservit municipiul Târgu-Mureș este închis și intrarea în funcțiune a depozitului de deșeuri regional Mureș, care va deservi și municipiul Târgu-Mureș întârzie, solicităm de la dumneavoastră acordul pentru depunerea deșeurilor menajere provenite din municipiul Târgu-Mureș la depozitul ecologic de la Sighișoara. Deșeurile nu conțin elemente toxice sau periculoase și cantitatea medie lunară este de aproximativ 5.000 tone”, a menționat Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș.

    Depozit nou în Târgu-Mureș?

  Un nou episod al „epopeii deșeurilor”, aparent ignorat de opinia publică, s-a consumat într-o ședință ordinară a Consiliului Local Târgu-Mureș din iulie 2014, când s-a dat „undă verde” pentru achiziționarea, de la societatea First Investment Management SRL, a unui teren în suprafață de 12.760 metri pătrați pe care este edificată o hală de depozitare în suprafață de 2.498 metri pătrați, care ar urma să găzduiască deșeuri inerte și baloți. “Având în vedere că municipalitatea este preocupată de mai mulți ani de achiziționarea acestui teren, care se află în zona industrială și are potențialul necesar realizării unui spațiu de depozitare pentru deșeuri inerte – materiale de construcții rezultate în urma demolărilor, betoane, lemn, etc. în vederea sortării – precum și baloți, ceea ce ar satisface condiția impusă de legislația în vigoare, conform căreia Consiliul Local este obligat să pună la dispoziție un astfel de spațiu, am solicitat de la evaluatorul instituției întocmirea fișei de evaluare pentru imobilul format din construcție și teren, astfel prețul rezultat este de 393.491 euro plus TVA”, se arată în expunerea de motive a proiectului, disponibilă pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureș, www.tirgumures.ro.

    Lipsă de cvorum la Sighișoara

  SOS-urile lansate de conducerea Salubriserv, Instituția Prefectului – Județul Mureș și Primăria Târgu-Mureș au rămas, deocamdată, fără niciun rezultat. Cu toate că în data de 30 septembrie 2014 primarul Ioan Dorin Dăneșan a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local Sighișoara, în cadrul căreia urma să se ia o decizie cu privire la o posibilă aprobare a depozitării, pe o perioadă determinată de timp, a deșeurilor menajere din Târgu-Mureș la depozitul de la Sighișoara, ședința nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum. „La respectiva ședință de Consiliu Local nu a fost cvorumul necesar. Nu au putut fi întrunite condițiile legale și nu a putut fi luată nicio hotărâre deoarece au fost prezenți doar șase din cei 19 consilieri locali. Ședința a fost convocată de primar, rolul primarului este să propună proiectul pentru ordinea de zi a ședinței”, a declarat Ioan Dorin Dăneșan.

Cei șase consilieri locali care au fost prezenți la ședință au fost următorii: Gall Erno (UDMR), Iosif Marin (PP-DD), Ionela Balaș (PDL), Ionel Gavrilă (PDL), Adrian Ghercă (PNL) și Dan Perțe (PSD).

    Surpriză: Salubriserv, datoare la Schuster Ecosal!

  Contactat de cotidianul Zi de Zi, Alexandru Pâncă, administratorul societății Schuster Ecosal Sighișoara, a declarat că decizia de primire a deșeurilor menajere de la Salubriserv nu este condiționată în niciun fel de vreo hotărâre a Consiliului Local Sighișoara, al cărui vot în această problemă are doar valoare consultativă. „Din punctul meu de vedere nu e nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. Eu am pus singura condiție pentru a accepta deșeurile din Mureș la Sighișoara, să își plătească Salubriservul datoriile restante pe care le au și să respecte condițiile pe care le-am pus în oferta de preț”, a spus Alexandru Pâncă, care a evitat să precizeze despre ce datorii este vorba. „Nu trebuie să vă spun dumneavoastră despre ce datorii este vorba. Au o datorie restantă de un an și ceva și ei tot se eschivează să o plătească, să le-o împart în tranșe. Asta a fost singura condiție pe care am pus-o eu”, a completat administratorul societății Schuster Ecosal.

 

    Unii văd jumătatea plină, alții jumătatea goală…

  Sediul Instituției Prefectului – Județul Mureș a găzduit miercuri, 8 octombrie, o întâlnire convocată de prefectul Vasile Oprea, care a avut rol de mediator pentru rezolvarea situației iscată în legătură cu depozitarea deșeurilor colectate de societatea Salubriserv. „Au fost prezenți reprezentanții celor doi operatori, Schuster Ecosal și Salubriserv, ai Primăriei Târgu-Mureș, Sighișoara și Consiliului Județean Mureș, pentru a se stabili exact procedura privind depozitarea deșeurilor, respectiv rezolvarea acestei probleme. S-a hotărât ca cei doi operatori vor încheia un contract, după ce Salubriserv va plăti datoriile, pentru că are o datorie de 25.000 lei, și apoi se va derula contractul în continuare, urmând să depoziteze deșeurile în unitatea de la Sighișoara până când noul depozit de la Sânpaul va deveni operațional. Sigur că va mai dura puțin, cel puțin 7-14 zile până se vor pune de acord, până se va încheia contractul”, a declarat Vasile Oprea.

La aceeași întâlnire a participat și administratorul Schuster Ecosal Sighișoara, care nu a împărtășit aproape deloc optimismul arătat de prefectul județului Mureș. „Eu nu văd rezolvată situația, din punctul nostru de vedere situația e la fel cum ca până acum. Situația nu e rezolvată din moment ce ei n-au plătit restanțele! Vă dați seama, ca să le dau drumul să aducă și ei în continuare vor fi datori, mai datori Ecosalului. Ei și-au luat angajamentul că vor plăti. Asta o aud de luni de zile”, a spus Alexandru Pâncă.

    „Cheia” rezolvării crizei, la Sighișoara

  Absent la întâlnirea de la sediul Prefecturii Mureș unde nu a fost invitat să participe, Dănuț Ștefănescu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a opinat că depozitul conform de la Sighișoara este „cheia” rezolvării crizei deșeurilor din județul Mureș. „După cum știți, în cadrul proiectului de plan integrat de gestionare a deșeurilor s-a realizat un depozit de deșeuri la Sânpaul care este finalizat din punctul de vedere al lucrărilor, în totalitate.      Este în curs de derulare licitația pentru operatorul care va deservi acest depozit ecologic de deșeuri. Mai sunt stațiile de transfer din județ care și acelea vor intra în acest proiect integrat de gestionare a deșeurilor. În momentul de față, având în vedere că toate depozitele vechi au fost închise și ecologizate tot în acest proiect, municipiul Târgu-Mureș are problema deoarece nu are unde duce aceste deșeuri. Având în vedere că în județul Mureș mai există un depozit ecologic autorizat, la Sighișoara, varianta cea mai bună pentru rezolvarea problemei deșeurilor din municipiul Târgu-Mureș ar fi transportul acestor deșeuri la acest depozit ecologic de la Sighișoara”, a declarat Dănuț Ștefănescu.

    Atenție la procedura de infringement!

  Având în vedere că depozitul de deșeuri de la Cristești este folosit în continuare bine mersi, deși oficial el figurează că și-a sistat activitatea în urmă cu cinci ani, și în eventualitatea în care situația va ajunge pe masa de lucru a Comisiei Europene, aceasta poate decide măsuri extreme, inclusiv demararea procedurii de infringement împotriva autorităților din România privind nerespectrea angajamentelor asumate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Potrivit unui document disponibil pe site-ul Ministerului de Finanțe, procedura de infringement are ca temei articolele 226 și 228 ale Tratatului Comisiei Europene și se referă la încălcarea de către un stat membru al Uniunii Europene a legislației comunitare. Conform documentului citat, procedura de infringement poate fi declanșată atât de plângeri și sesizări ale cetățenilor, ONG-urilor și companiilor, cât și de investigații proprii ale Comisiei Europene. Odată demarată procedura, este sesizată Curtea de Justiție a Comunităților Europene, care are sediul în Luxemburg și care stabilește dacă obiectul litigiului reprezintă sau nu o încălcare a normelor comunitare, fără însă să aibă competența de a preciza măsuri concrete, necesare a fi luate în statul membru respectiv. În continuare, statul memmbu are la dispoziție trei luni pentru a lua măsurile necesare și de a raporta Comisiei Europene rectificarea problemei, iar în cazul în care statul membru nu adoptă măsurile necesare, Comisia Europeană îl va aduce pentru a doua oară în fața Curții de Justiție a Comunităților Europene pentru a solicita condamnarea acestuia la plata unei amenzi și/sau a unor penalități.

text și foto: Alex TOTH

preluat de pe www.zi-de-zi.ro



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences