Sighisoara




Festivalul Academica 2014 - Comunicat de presă

20 aug 2014

    Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Academia Sighișoara a luat sfârșit joi, 14 August, după ce ultimele trei zile au fost marcate de concertele oferit de studenții care anul acesta au urmat cursurile de perfecționare oferite de maeștrii prezenți pe parcursul celor două săptămâni ale manifestării. Cele două săptămâni în care Sighișoara, unica cetate medievală locuită din Europa, a fost scena muzicii clasice, au fost pline de evenimente deosebite, oferind astfel participanților și publicului posibilitatea de a audia partituri celebre aduse la viață de cei 17 profesori, de un număr record de 60 de studenți, precum și de alți invitați de renume internațional. 
La ceas de bilanț directorul Academiei Sighișoara, maestrul Alexandru Gavrilovici este de părere că ediția din acest an a fost una de referință în ceea ce privește nivelul ridicat al profesorilor și studenților prezenți. „Ne propunem ca și în viitor să continuăm principiul celor trei inele care s-a confirmat. În jurul profesorilor fondatori ai Academiei să invităm artiștii ce doresc să revină precum și, bineînțeles, invitați noi.În acest loc țin să mulțumesc Primăriei Sighișoara, întreprinderii Azomureș, Les Harpes Camac din Franța, precum și Dlui Ioan Lazăr de la Hotelul Sighișoara pentru sprijinul acordat”, a spus acesta. 
Esența Academiei Sighișoara este reprezentată de studenți, de posibilitatea oferită acestora să studieze, să se perfecționeze, alături de maeștri, să schimbe idei și informații, să primească acele impulsuri atât de necesare actului de creație muzicală. 
„Participarea la Academia Sighișoara ne oferă posibilitatea de a lucra alături de o serie de profesori extraordinari, instrumentiști renumiți pe plan internațional, cu care nu am avea altfel șansa de a ne întâlni. Sunt niște muzicieni extraordinari care ne oferă posibilitatea de a ieși din limitele studiului școlar, urmărindu-i, lucrând alături de ei faci cunoștință cu noi tehnici, noi metode de a studia, poți să ai și acea părere „out of the box” și asta pentru noi cei care ne pregătim este foarte important.” (Ráhel, studentă harpă, Licul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj Napoca). 
„Acest tip de cursuri de excelență îmi dă posibilitatea de a învăța mai mult decât la școală, studiem intensiv în aceste două săptămâni alături de profesori pe care altfel nu am avea posibilitatea de a-i întâlni. De asemenea, prin participarea la această Academie stabilim relații cu studenți și elevi din alte țări, aflăm foarte multe lucruri despre cum studiază ei, despre alte tehnici și metode de lucru.” (István, student vioară, Liceul de Artă din Târgu-Mureș). 
La ediția din acest an studenții au avut posibilitatea de a urma și cursurile de tehnica Alexander-Technik (tehnica Alexander), o noutate pentru România, un singur astfel de curs mai fiind organizat în țara noastră (în luna aprilie a acestui an – la Academia de Muzică din Cluj, și în cadrul aceluiași proiect Academia Sighișoara):
„Tehnica Alexander poate fi tradusă ca o chestiune de ecologie, de sustenabilitate, deoarece un muzician repetă de mii, poate de zeci de mii de ori, aceeași mișcare și asta o face ore în șir într-o zi, multe ore și multe zile. Ori această tehnică ne învață cum să facem acest lucru cu mai puțină tensiune, cu mai puțin stres și ne ajută să facem muzică ani de zile fără durere, ci doar cu multă bucurie.” (Angela Schwartz, profesor Alexander-Technik, Elveția). 
De la înființarea Academiei și până la ediția din acest an, susținerea financiară a Festivalului a fost posibilă datorită sponsorilor, persoane fizice și juridice. Începând cu ediția numărul XXI Academia se bucură, pe o perioadă de trei ani, de susținerea financiară a Programului de Cooperare Elevețiano-Român, în cadrul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, printr-un proiect realizat în colaborare de Asociația Cultura Viva Sighișoara (Berna) și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și . Acest fapt lărgește paleta ofertei muzicale și face ca Academia Sighișoara să se afle în atenția publicului și specialiștilor pe tot parcursul anului, prin concerte organizate atât la Sighișoara și Cluj, cât și în alte orașe ale țării. 
„Un eveniment care și-a dovedit soliditatea și valoarea prin douăzeci de ediții organizate cu forța entuziasmului și a generozității merită din plin atenția de care se bucură, ca și dei sprijin cultural-politic și instituțional. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj este onorată să participe în mod oficial la susținerea acestui proiect, aflat în deplină concordanță cu însăși menirea universității noastre.” (Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca).
Festivalul Academia Sighișoara s-a bucurat și în acest an de fructuosul parteneriat cu Primăria Sighișoara, Liceul Haltrich precum șide susținerea Societății Azomureș Târgu-Mureș, Hotel Sighișoara, Les Harpes Camac și a partenerilor media Radio România Muzical, 24 Ore Mureșene, Știi TV, Radio Son Sighișoara, Făclia de Cluj, Radio Arthis Bruxelles, Tîrgumureșeanul.ro, Kronika și Erdély Naplo. 

 

Academia de Muzică „Gheorghe Dima”
Str. Ion I. C. Brătianu nr. 25 Cluj-Napoca 400079
T: +400264591242 F: +400264591246
amgd@amgd.ro 

Association Cultura Viva Sighisoara
Bern, Switzerland
www.verein-culturaviva.ch
pr@academia-sighisoara.com

preluat de pe www.sighisoara.org.ro



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences