Sighisoara




Concert cameral susținut de Trioul Axis Mundi

14 apr 2014

      ACADEMIA SIGHIȘOARA este un proiect cu tradiție într-un oraș-minune, în care tradiția este însuși duhul locului. Arhitectura burgului Sighișoarei, în care parfumul medieval și-a aflat parcă temeiul dăinuirii miraculoase, rezonează vară de vară de sunetul muzicii clasice: întâlnirea tinerilor cu maeștrii de-a lungul a două săptămâni de august e un minunat prilej de conlucrare și admirație, de împărtășire a tainelor interpretării și creației muzicale, de trăire și autodepășire prin artă. Concertele maeștrilor și cele ale tinerilor răsfață publicul tot mai receptiv al Sighișoarei și al celor veniți special spre a se bucura de muzică și atmosferă.
Asociația elvețiană Cultura Viva Sighișoara a dat viață, vară de vară, de douăzeci de ani încoace cursurilor de măiestrie și concertelor Academiei, ocrotită cu părintească atenție de Primăria municipiului. Începând cu acest an, în parteneriat cu prestigioasa Academie de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și cu susținerea financiară generoasă a Elveției, prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, ACADEMIA SIGHIȘOARA pășește cu încredere în cel de-al treilea deceniu de existență cu o ofertă sporită: concerte în cursul anului - la Sighișoara, Berna, Cluj și în alte centre muzicale din România și Elveția -, cursuri de măiestrie găzduite de Academia de Muzică clujeană, și mai ales mereu mai densa manifestare tradițională estivală, unde sunt așteptați mereu mai mulți tineri studioși, ca și un public mereu mai numeros și mai încântat! 
În luna aprilie Academia Sighișoara va organiza pentru publicul sighișorean un concert cameral susținut de Trioul Axis Mundi. Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie, ora 18, în Sala Festivă a Primăriei Sighișoara
Format sub îndurmarea profesoarei Vera Negreanu la clasa sa de muzică de cameră de la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, trioul Axis Mundi (Aurelian Băcan – clarinet, Rafael Butaru - vioară, Eva Butean - pian) s-a făcut remarcat prin dobândirea Premiului I la Concursul Internațional Saverio Mercadante (Bari, Italia, 2008). Au urmat recitaluri în țară, ca și o serie de apreciate participări la manifestări ca Festivalul de muzică de cameră „deCAMERon” (Cluj-Napoca, 2011,2012), Festivalul Muzicii Românești (Iași, 2011), „Stagiunea Tinerilor Muzicieni” organizată de Radio România Muzical și TVR Cultural (București, 2009), concertul SoNoRo „Interferente” ( 2012). Participarea la o serie de cursuri de măiestrie a dat trioului ocazia de a lucra cu muzicieni consacrați precum György Kurtág (Ungaria), Răzvan Popovici (Germania), Diana Kettler (Londra), Mara Dobrescu (Paris), Theo Wolters (Olanda), Janis Maleckis (Riga), Reto Bieri( Elveția). Deasemenea cei trei membri ai formației au fost selectați ca bursieri ai Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo (Cetate, 2012). Potrivit componenței mai puțin uzuale a formațiai, repertoriul abordat este axat în mod preponderent pe literatura muzicală a secolului XX, cu lucrări de referință semnate de Stravinski, Bartók, Milhaud, Haciaturian ș.a., dar și pe opusuri mai noi, ce presupun dificultate tehnică și măiestrie interpretativă. Paleta repertorială este întregită cu lucrări pentru clainet și pian sau vioară și pian, acoperind astfel toate perioadele stilistice. Pe lângă activitățile legate de muzica de cameră, membrii formației sunt implicați activ în alte diferite proiecte artistice:
Rafael Butaru este concert-maestru al orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și al Orchestrei Române de Tineret și membru fondator al Festivalului de Muzică de Cameră „deCAMERon” Cluj-Napoca.
Aurelian Băcan este membru al Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și al Orchestrei Română de Tineret; este de asemenea un apreciat compozitor (absolvent la clasa de compoziție a profesorului Adrian Pop la Academia de Muzică clujeană), lucrările sale fiind distinse cu premii (concursul „L. Comes” Cluj-Napoca, concursul „Al. Zirra” Iași, proiectul Invitație pentru compozitori Londra).
Eva Butean este profesor titular la catedra de pian principal a Liceului de Muzică „S. Toduță” din Cluj-Napoca, membră a ansamblului de muzică conemporană AdHOC din Cluj și acompaniator al cursului de măiestrie vocală, susținut de Simina Ivan, solistă a operei din Viena, în cadrul Festivalului „Zilele Muzicii la Oravița”.

 preluat de pe www.sighisoara.org.ro  



Daca ti-a placut articolul, urmareste Sighisoara Online si pe Facebook si Twitter!




Poti citi in continuare







Elsig Computers



Radioson
Blues Festival


Transart




PRIVACY POLICY - GDPR



Update cookies preferences